فهرست مطالب

نشریه محیط زیست و توسعه
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/07
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی کشاورززاده*، جمال سلیمی، یاسر بازوند، سمیرا بهگام سیرت صفحات 5-18

    آموزش محیط زیستی یکی از مهم ترین عوامل ارتقاء سطح آگاهی و نگرش جامعه در مورد محیط زیست است. به طور ویژه، آموزش کودکان به مراتب تاثیراتی عمیق تری را در پی خواهد داشت. هدف اساسی پژوهش حاضر، معرفی مدلی برای سنجش باورها و نگرش های محیط زیستی دانش آموزان و عوامل موثر بر آن است. پژوهش از طریق موردبررسی قرار دادن تحقیقات پیشین، سازمان ها و صاحب نظران آموزش محیط زیست، ضمن معرفی مقیاس های سنجش نگرش های محیط زیستی دانش آموزان و عوامل موثر بر آن، به معرفی جامع ترین و مهم ترین مدل اندازه گیری های باورها و نگرش های محیط زیستی دانش آموزان پرداخته است. بناتر همه ملاحظات فوق الذکر، روش پژوهش حاضر توصیفی- مروری است. نتایج حاکی از این که برای سنجش نگرش ها و باورهای محیط زیستی دانش آموزان، سه بعد مدلManley, Johnson and Dunlop (2007) تحت عنوان حقوق طبیعت، معافیت گرایی انسان و اقتصادی و بحرانی را باید در نظر گرفت. در مرحله بعدی برای سنجش هرکدام از ابعاد مذکور لازم است از مقیاس های رویکرد جدید محیط زیستی تاییدشده برای کودکان Manley, Johnson and Dunlop (2007) و مقیاس های رویکرد ارتباط بین انسان و طبیعت Lee and Long (2012)، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مدل، سنجش، باور، نگرش های محیط زیستی، دانش آموزان
  • مریم عباسی، مریم مروتی*، مهدیه یزدی، فاطمه بهادری صفحات 19-32
    این مطالعه با هدف بررسی سطح حفاظتی منطقه شکار و تیر اندازی ممنوع کهک و ارزیابی پتانسیل های منطقه به منظور ارتقاء سطح حفاظتی آن انجام شد. در مرحله اول، ابتدا فرایند زون بندی، شناسایی و تهیه نقشه منابع اکولوژیکی و اقتصادی- اجتماعی با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی صورت گرفت سپس به ترتیب تجزیه و تحلیل داده های اکولوژیکی، تهیه نقشه یگان های محیط زیستی، تهیه مدل اکولوژیکی ویژه، زون بندی منطقه و تهیه نقشه زون ها به عنوان واحد برنامه ریزی انجام شد. طبق نتایج حاصل از این مرحله، مدل اکولوژیکی ویژه به دست آمده از منطقه، توان بهینه برای کاربری های حفاظت (8/35%)، مرتعداری (46/22%)، تفرج گسترده (44/31%) و تفرج متمرکز (3/10%) را دارد و برای کاربری های کشاورزی، آبزی پروری و توسعه شهری و روستایی و صنعتی فاقد توان می باشد. طبق نتایج حاصله زون حفاظت، زون تفرج گسترده، زون احیا، زون سپر، زون امن، زون تفرج متمرکز، زون استفاده ویژه و زون سایر استفاده ها به ترتیب 83/27، 54/26، 88/14، 3/13، 67/9، 42/6، 84/0، 52/0 درصد از مساحت منطقه را به خود اختصاص داده اند. در مرحله دوم با استفاده از ماتریس سوات و فرآیند سلسله مراتبی، ضمن شناسایی نقاط ضعف و قوت، فرصت ها و تهدیدهای منطقه، بهترین راهبرد برای مقابله با تهدیدها و ضعف های منطقه با بهره گیری از قوت ها و فرصت ها موجود در زمینه ارتقاء به منطقه حفاظت شده ارایه شد. نتایج مرحله دوم نشان داد مدل سوات در حالت تهاجمی قرار دارد یعنی با توجه به توانمندی های موجود، درصدد بهره گیری از فرصت ها در منطقه زیاد می باشد. در نهایت با توجه به قابلیت های شناسایی شده در منطقه، پیشنهاد می شود منطقه شکار ممنوع کهک به منطقه حفاظت شده و در طبقه پنج IUCN یعنی مناطق تحت مدیریت برای حفاظت منظر ارتقاء پیدا کند.
    کلیدواژگان: منطقه شکار ممنوع کهک، زون بندی، سوات، منطقه حفاظت شده
  • علیرضا اسپرهم*، مسعود نبی جاوید، ناصر مهردادی صفحات 33-50

    بتن به علت دارا بودن ویژگی های خاص، پرمصرف ترین ماده در صنعت ساخت و ساز بعد از آب است. اما فرآیند تولید سیمان پرتلند معایب عمده محیط زیستی به دنبال دارد که این مورد 8 درصداز انتشار CO2 جهانی (4 میلیارد تن در سال) را تشکیل می دهد. از این رو نیاز به استفاده از یک جایگزین برای سیمان های رایج (پرتلند) ضروری به نظر می رسد. در سال های اخیر ژیوپلیمر به عنوان یک عامل سیمانی جدید و دوستدار محیط زیست، جهت جایگزینی برای سیمان پرتلند مطرح شده است. ژیوپلیمرها، زنجیره ها یا شبکه هایی از مولکول های معدنی هستند که با پیوندهای کووالانسی اتصال یافته اند و از ترکیب دو بخش اصلی منبع آلومیناسیلیکاتی (مواد خام ثانویه) و محلول فعال کننده قلیایی، تشکیل می شوند. آن ها می توانند ویژگی های فنی برجسته ای همچون مقاومت مکانیکی بالا، مقاومت شیمیایی مناسب و یا مقاومت حرارتی بالایی را از خود نشان دهند. این مساله توسط تحقیقات مختلفی مستند شده است که عملکرد خوب ژیوپلیمرها، می تواند با استفاده از مواد خام ثانویه نظیر پسماندهای صنعتی مانند خاکستر بادی یا سرباره به دست آید. این موضوع، بیانگر توجه فراوان به این فناوری می باشد. استفاده از پسماند برای تولید ژیوپلیمر، نه تنها می تواند مشکل از بین بردن ضایعات را حل کند، بلکه مصرف مواد خام ثانویه را نیز کاهش می دهد. در این مقاله، مروری بر اثرات تولید ژیوپلیمر از دیدگاه محیط زیستی انجام می شود. علاوه بر این، محرک های حاکم بر اثرات اکولوژیکی ژیوپلیمرها، جهت ارایه ی راهنما برای توسعه ی ترکیبات ژیوپلیمری برای کاربردهای مختلف مورد بحث قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه ی عمر، ژئوپلیمر، بتن، سیمان، پسماند
  • طاهره اردکانی*، علیرضا میکائیلی تبریزی، عبدالرسول سلمان ماهینی، مرجان محمدزاده صفحات 51-65

    در عصر حاضر گردشگری به طور اعم و پایداری گردشگری به طور اخص در مناطق بازدیدی، به یکی از مهمترین مباحث در محافل علمی جهان تبدیل شده است. ارزیابی وضعیت کنونی و نحوه پیشرفت به سوی پایداری گردشگری، دامنه موضوع را به ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، محیط و نهادی می کشاند. بدیهی است رسیدن به پایداری گردشگری در ابعاد مختلف آن مستلزم وجود سنجه ها، نمایه ها و الگوهای صحیح جهانی گردشگری در جهت ارزیابی وضعیت آن است. در این مقاله تلاش شده است یک چارچوب الگویی منسجم از نمایه های گردشگری پایدار ارایه گردد، تا ضمن توانمندسازی از جهت اندازه گیری پایداری در هر سه سطح محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی، به آسانی قابل فهم و از نظر فنی و اقتصادی قابل سنجش باشد. همچنین به کمک این چارچوب الگویی، علاوه بر شناخت ارتباط بین گردشگری و محیط طبیعی، عملیات پایش اقدامات مدیریتی نیز ممکن می شود. در راستای این هدف، نخست تاثیرات احتمالی گردشگری در پنج منبع متفاوت تفرجی (مناطق تاریخی، مناطق کوهستانی، نواحی نادر، مناطق حفاظت شده، جزایر و نواحی ساحلی) مشخص شد و سپس چارچوبی از 153 نمایه (فیزیکی- اکولوژیکی؛ اجتماعی- مردم شناختی؛ اقتصادی- سیاسی) به تفکیک 46 نمایه سنجش پایداری، 77 نمایه سنجش گردشگری پایدار و 30 نمایه سنجش ظرفیت برد گردشگری متناسب با مقوله سنجش پایداری معرفی شد. استفاده بهینه از این نمایه ها در زمینه توسعه پایدار گردشگری و راهبردهای آن می تواند نقش مهمی در تحقق این هدف داشته باشد.

    کلیدواژگان: پایداری، گردشگری پایدار، ظرفیت برد گردشگری، نمایه ها و الگوهای گردشگری پایدار، پایش اقدامات مدیریتی
  • سامره درخشان هوره، بیت الله محمودی*، فاطمه اسحاقی صفحات 67-79

    در این مطالعه تلاش شده تا دانش، نگرش و رفتار دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه شهرکرد نسبت به اهمیت حفاظت منابع طبیعی و محیط زیست مورد بررسی قرار گیرد و عوامل موثر بر آن نیز مشخص شود. روش انجام این پژوهش از نوع تحقیقات پیمایشی است و روش جمع‎آوری اطلاعات بر اساس مطالعه اسنادی کتابخانه‎ای و مطالعه میدانی است که برای این منظور از تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری مورد نظر تمام دانشجویان ترم 7 دانشگاه شهرکرد هستند که تعداد آن‎ها برابر 490 نفر بوده است. با استفاده از روش نمونه‎ گیری تصادفی خوشه‎ای 180 نفر از دانشجویان انتخاب شدند و پرسش‎نامه‎ ها تکمیل شدند. نتایج این تحقیق نشان از مطلوبیت خوب دانش، نگرش و رفتار محیط زیستی دانشجویان دانشگاه شهرکرد دارد. همچنین اختلاف دانش، نگرش و رفتار محیط زیستی دانشجویان در بین دانشکده های مختلف معنی دار است و دانش و نگرش و رفتار محیط زیستی در دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین بیش‎تر و مطلوب تر از سایر دانشکده ‎ها است. بر اساس نتایج حاصل از همبستگی، مشخص شد میزان دانش محیط زیستی افراد تحت تاثیر وضعیت تاهل، نگرش محیط زیستی تحت تاثیر جنسیت و در نهایت رفتار محیط زیستی دانشجویان متاثر از محل سکونت آن ها است. همچنین نوع دیپلم بر سه بخش دانش، نگرش و رفتار محیط زیستی تاثیر می گذارد. مطابق نتایج با افزایش دانش محیط زیستی افراد، نگرش و در نهایت رفتار محیط زیستی آن‎ها افزایش پیدا می‎کند.

    کلیدواژگان: دانشجویان، دانشگاه شهرکرد، رفتار محیط زیستی، منابع طبیعی، نگرش محیط زیستی
  • محمد پناهنده* صفحات 81-91
    تخریب زیستگاه ها یکی از عوامل اصلی نابودی زیستگاه ها است، بنابر این بازسازی آنها مهمترین اولویت مدیریت دراین مناطق می باشد. از نظر فیزیکی، زیستگاه مجموعه لکه های مطلوبی هستند که موجود زنده از طریق جابه جایی به آنها دسترسی داشته باشد. بنابراین کمیت لکه های زیستگاهی و امکان برقراری ارتباط بین آنها شاخص های مهم زیستگاه ها هستند. بر اساس نظریه فراجمعیت، کاهش امکان جابه جایی بین لکه های زیستگاهی می تواند باعث انقراض های محلی گونه های جانوری شود. هدف از این مطالعه معرفی شاخصی کاربردی از طریق تلفیق دو مولفه اصلی وضعیت ارتباطی و آرایش فضایی لکه ها تحت عنوان زیستگاه قابل استفاده می باشد. این شاخص می تواند در پایش تغییرات زیستگاه ها مورد استفاده قرار گیرد. ابزارها و رویکردهای مورد استفاده در این تحقیق عبارتند از: سطوح تناسب و مقاومت زیستگاهی، شبکه ارتباطی بین لکه ها بر اساس رویکرد گراف و روش مسیر حداقل هزینه. نتایج تحقیق انجام شده در منطقه حفاظت شده جواهردشت تصویر روشنی ازتغییرات زیستگاه قابل استفاده در طی سال های مورد بررسی ارایه داد که بیانگر کاهش حداقل 52 درصدی شاخص زیستگاه قابل استفاده می باشد. این شاخص پتانسیل بالایی در رتبه بندی مناطق حفاظت شده در سطح منطقه و کشور و شناسایی لکه های راهبردی و احیایی در داخل مناطق حفاظت شده و همچنین تعریف شبکه های زیستگاهی و مناطق حفاظت شده جدید دارد. این اطلاعات می تواند در مدیریت و باز طراحی این مناطق در کشور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: وضعیت ارتباطی، اکولوژی سیمای سرزمین، مسیر بل حداقل هزینه، منطقه حفاظت شده، جواهر دشت
  • احمدعلی آصفی* صفحات 93-104

    هدف تحقیق پیش بینی رفتار محیط زیستی دانشجویان ورزشکار از طریق دانش و نگرش محیط زیستی بود. روش تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود که به شکل میدانی اجرا شد و از لحاظ هدف جزء تحقیقات کاربردی قرار می گیرد. جامعه آماری تحقیق، 6000 هزار دانشجوی شرکت کننده در سیزدهمین المپیاد فرهنگی- ورزرشی دانشجویان بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان و به روش نمونه گیری طبقه ای-تصادفی 361 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه دانش محیط زیستی صالحی و آقامحمدی (1387) و صالحی و پازکی نژاد (1392)، نگرش محیط زیستی دانلوپ و وین لیر (1978) و رفتار محیط زیستی صالحی و آقا محمدی (1387) بودند. روایی پرسشنامه ها در تحقیقات داخلی مختلف تایید شده است. پایایی ابزارهای تحقیق نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ بررسی و ضریب آلفا برای پرسشنامه دانش (89/0)، نگرش (76/0) و رفتار محیط زیستی (78/0) محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد سطح نگرش و رفتار محیط زیستی دانشجویان ورزشکار کمی بیشتر از حد متوسط بود. با این وجود، سطح دانش محیط زیستی دانشجویان ورزشکار در حد متوسط بود. همچنین، نتایج تحقیق نشان داد بین دانش و نگرش محیط زیستی رابطه معناداری وجود ندارد. از طرفی بین دانش و رفتار محیط زیستی و نگرش و رفتار محیط زیستی رابطه معناداری وجود دارد و دانش و نگرش محیط زیستی پیش بینی کننده معنادار رفتارهای محیط زیستی دانشجویان ورزشکار بودند.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، رفتار محیط زیستی، دانشجوی ورزشکار، گروه مرجع
  • صدیقه سادات مقداری* صفحات 105-120

    زبان شناسی محیط زیستی برآن است تا نشان دهد که زبان چگونه ارتباطی با شکل دهی، حفظ و یا تخریب روابط بین انسان ها، سایر گونه های زندگی و محیط زیست دارد. این پژوهش برآنست تا ضمن معرفی رویکردهای مطرح در زبان شناسی محیط زیستی به تحلیل نقش زبان در رسیدن به باسوادی اکولوژیکی، آموزش تفکر اکولوژیکی به کودکان و بزرگسالان بپردازد. در این پژوهش با روش مروری- توصیفی و با نگاهی انتقادی به تحلیل سه رویکرد مهم در این حیطه ی تحقیقاتی تلفیقی می پردازیم. سه رویکرد طبیعت شناسی زبان یا همان رویکرد موسوم به رویکرد هوگنی، رویکرد زبان شناسی- زیستی و بالاخره رویکرد گفتمان شناسی محیط زیستی یا رویکرد هالیدی مطرح می شوند. تحلیل این رویکردها نشان می دهد که زبان شناسی محیط زیستی بیش از یک نگرش استعاری درباره ی ارتباط زبانی است و همچنین فقط تحلیل متونی نمی باشد که مستقیما در مورد طبیعت می باشند بلکه در واقع زبان شناسی محیط زیستی، تحلیل محیط زیستی گفتمان را در بر می گیرد. نقش زبان شناسی محیط زیستی در تفکر اکولوژیکی کودکان مخصوصا در هویت بخشی به آنان به عنوان بزرگسالان حافظ محیط زیست حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: طبیعت شناسی زبان، اکولوژی زبان، بوم شناسی زبان، زبان شناسی محیط زیستی
  • افسانه عسگری پور*، محمدجواد امیری، احمد نوحه گر صفحات 121-131

    از جمله اصول بنیادی ارزیابی اثرات محیط زیستی مشارکت عمومی است و اهمیت آن در ارزیابی تا حدی است که در قوانین کشورهای توسعه یافته، انجام ارزیابی بدون دخالت و نظر مردم، فاقد مفهوم می باشد. هدف تحقیق حاضر بررسی میزان، روش ها و سطوح بهره مندی از مشارکت عمومی در گزارش های ارزیابی اثرات محیط زیستی داخل ایران و مقایسه آن با نمونه مورد بررسی از چهار کشور دیگر می باشد. به این منظور از میان 130 گزارش ارزیابی اثرات محیط زیستی موجود در اداره کل محیط زیست استان تهران، بر اساس فرمول کوکران 98 گزارش به صورت تصادفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. همچنین برای مقایسه نتایج، نمونه ای از گزارش های ارزیابی اثرات محیط زیستی چهار کشور دیگر، پنج گزارش از هر کشور و در مجموع 20 گزارش، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی ها نشان داد که عدم توجه کافی به جایگاه مشارکت عمومی در ارزیابی اثرات محیط زیستی در کشور ایران، منجر به ضعف اساسی در میزان، روش ها و سطوح مشارکت عمومی در گزارش های ارزیابی شده است. در این خصوص از نمونه مورد بررسی در داخل کشور، تنها 1/7 درصد گزارش ها، آن هم به شکلی محدود تنها به انجام نظرسنجی اکتفا کرده اند و این درحالی است که در کشورهای مورد بررسی توجه کافی به جایگاه مشارکت عمومی به صورت اجرایی در گزارش ها ظهور یافته است. به طوری که از گزارش های نمونه گیری شده، 95 درصد آن ها به اجرای برنامه مشارکت عمومی پرداخته اند و از جمله پرکاربردترین روش جلب مشارکت عمومی در آن ها برگزاری جلسات عمومی بوده است که می تواند علاوه بر انتشار اطلاعات و دریافت بازخوردها، سطوح بالاتری از مشارکت عمومی همچون درگیر ساختن، همکاری و توانمندسازی مردم را شامل شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات محیط زیستی، گزارش های ارزیابی، روش های مشارکت عمومی، سطوح مشارکت عمومی
  • لیلا حاجی هاشمی، اسماعیل صالحی*، علیرضا رحمتی صفحات 133-144
    هدف از این تحقیق بررسی ظرفیت زیستی و ردپای اکولوژیک پنج قاره و جایگاه ایران است. این تحقیق از داده های شبکه جهانی ردپای اکولوژیک سال 2021 بهره گرفته است. از دید ظرفیت زیستی آسیا، اروپا، آفریقا، آمریکا و اقیانوسیه به ترتیب بیشترین تا کمترین ظرفیت زیستی را دارند. آسیا با 3278060962 هکتار جهانی رتبه اول و اقیانوسیه رتبه پنجم را داراست. ردپای اکولوژیک نشان می دهد آسیا، اروپا، آمریکا، آفریقا و اقیانوسیه به ترتیب بیشترین تا کمترین ردپای اکولوژیک را بر جای می گذارند. آسیا با 10565813892 هکتار جهانی بیشترین ردپا و اقیانوسیه با 180360560 هکتار جهانی کمترین ردپا را بر جای می گذارد. آمریکا 03/5 برابر سهم خود از ظرفیت زیستی کره زمین، ردپای اکولوژیک بر جای می گذارد. پس از آمریکا به ترتیب اقیانوسیه، اروپا و آسیا 45/4، 97/2 و 52/1 برابر سهم خود از ظرفیت زیستی کره زمین ردپای اکولوژیک برجای می گذارند. قاره آفریقا تنها از 77/0 ظرفیت زیستی خود بهره می برد. بیشترین ردپای کربن در قاره های آمریکا، اقیانوسیه، اروپا و آسیا دیده می شود. ایران با 60400000 هکتار جهانی رتبه 36 را به لحاظ ظرفیت زیستی کل بین کل کشورهای دنیا داراست ولی به لحاظ ردپای اکولوژیکی با 262000000 هکتار جهانی در سال، رتبه 16 را دارد. ظرفیت زیستی ایران برای هر فرد با رتبه 130 برابر با 7/0 هکتار جهانی است اما ردپای اکولوژیکی هر فرد در ایران 2/3 هکتار جهانی است و رتبه ایران برای ردپای اکولوژیکی هر فرد در میان سایر کشورها 78 است. به عبارتی می توان گفت ایران 333 درصد کسری زیستی دارد.
    کلیدواژگان: ردپای اکولوژیک، ظرفیت زیستی، شبکه جهانی ردپای اکولوژیکی، ردپای کربن، کسری، مازاد اکولوژیک، ردپای اکولوژیکی هر فرد، ظرفیت زیستی برای هر فرد
  • امیرعلی برومند، مهدی کلاهی* صفحات 145-169

    پارادایم نوین بوم محوری در حوزه مدیریت و برنامه ریزی شهری، موجب به رسمیت شناختن دوچرخه سواری به منزله یکی از مهم‏ترین سیستم‏ های حمل ونقل درون شهری شده است. مطالعه حاضر ابتدا با روش تحلیل اسنادی و با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون، به دنبال دست یابی به تبیینی جامع از موضوع مدل حمل‏ ونقل سبز مبتنی بر دوچرخه سواری، فواید، چالش ها و فرصت های آن است. با مرور سیستماتیک 31 پژوهش ملی و 20 پژوهش بین‏ المللی با موضوع حمل‏ونقل سبز مبتنی بر دوچرخه سواری، مجموعا 13 چالش و 20 فرصت و راه‏حل استخراج شد. بر مبنای یافته‏ ها، چهار حوزه زیرساختی کلان «فنی- سخت افزاری»، «آموزشی-ترویجی»، «نرم افزاری و خدمت رسانی آنلاین» و «قانونی» به دست آمد. سپس برای هر حوزه، اهداف و برنامه های موردنیاز شناسایی و تشریح شدند. در گام بعد با رویکرد مطالعه موردی، بر منطقه C میلان تمرکز شد. اطلاعات حاصل از مشاهدات میدانی و همچنین اطلاعات حاصل از روش نشانه شناختی برآمده از پلت‏ فرم‏ های نقشه‏ محور تحلیل شدند. با تمرکز بر جزییات و تطبیق گزاره‏های کلی حاصل از مبانی نظری بر واقعیت های میدانی، سعی شد دلایل موفقیت شهرداری میلان در گسترش و ترویج دوچرخه سواری مشخص شوند. در راستای شفاف شدن یافته ها، نتایج پژوهش در قالب الگویی مفهومی ارایه شد. پژوهش حاضر با ارایه تصویری دست یافتنی از رویکرد بوم محور در مدیریت حوزه حمل‏ ونقل شهری که امتحان خود را در عمل پس داده و می تواند برای بسیاری از کلان شهرهای واقع در ابتدای مسیر تغییر پارادایم های مدیریتی و برنامه ریزی شهری به بوم محوری قابل توجه باشد. در پایان، پیشنهاداتی کاربردی برای چهار گروه سیاست گذاران، دست اندرکاران تعلیم و تربیت، پژوهشگران و بالاخره عموم شهروندان، به فراخورد حقوق و مسوولیت ها، با رویکردی هم افزا، ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حمل ونقل بوم محور، حمل ونقل سبز، حمل ونقل کم کربن، زیست پذیری شهری، شهر پایدار هوشمند
|
  • Ali Keshavarz Zadeh *, Jamal Salimi, Yaser Bazvand, Samira Behgam Sirat Pages 5-18

    Environmental education is one of the most important factors in promotion of public awareness about the environment. In particular, educating children will have a deeper impact. This study aims to present a model for evaluating environmental beliefs and attitudes of students and the factors influencing them. The proposed model has three scales. We studied past research, organizational experiences and viewpoints of experts on environmental education. In addition to offering a scale to measure environmental attitudes of students and the factors influencing them, we introduce a comprehensive and important model for such task. This research falls in the descriptive-review category. The results indicate the usefulness of taking three dimensions of the Manly, Johnson and Donloob model (2007) comprising the rights of nature, human liberty, and economic and critical aspects. To measure any of these dimensions it is necessary to use the approved environmental approach for children of Manley, Johnson and Dunlop (2007) and those concerning the relationship between man and nature offered by Lee and Long (2012).

    Keywords: model, Measuring, beliefs, Attitudes of environmental, Students, Primary School
  • Maryam Abasi, Maryam Morovati *, Mahdeia Yazdi, Fatemeh Bahadori Pages 19-32
    The aim of this study was to investigate the protection level of the prohibited hunting and shooting zone of Kahak and to evaluate the potential of the region to improve its protection level. Firstly, identification and mapping of ecological and socio-economic resources was performed using GIS. Then, ecological data analysis was performed and the map of environmental units was formed through preparing a special ecological model and afterwards zoning of the area was completed and the map of the zones was prepared as planning units. According to the results and the special ecological model, zones for conservation (35.8%), rangeland management (22.46%), extensive recreation (31.44%) and intensive recreation (10.3%) could be identified for the sudy area. We also found no potential for agriculture, aquaculture and urban, rural and industrial development in the area. According to the results we found 27.83, 26.54, 14.88, 13.3, 9.67, 6.42, 0.84 and 0.52 percent of the area suitable for zones protection, extensive recreation, rehabilitation, buffer, strict nature reserve, intensive recreation, special use and other uses, respectively. In the second stage, using the SWOT matrix and the analytical hierarchy process, while identifying the strengths and weaknesses, opportunities and threats of the region, the best strategy was found to be the treatment of the threats and weaknesses of the region using the strengths and opportunities towards promoting the area to the class protected area. The results of the SWOT model showed preference of taking an aggressive stance, using the opportunities in the region. Finally, considering the capabilities identified in the area, it is suggested that the Kahak No-Hunting area be upgraded to a protected area, namely the fifth IUCN class, named the area under management for landscape protection.
    Keywords: Kahak no hunting area, Zoning, SWOT, Protected area
  • Alireza Esparham *, Masoud Nabi Javid, Naser Mehrdadi Pages 33-50

    Concrete is the most commonly used material in the construction industry after water because of its special properties. However, the production process of Portland cement has major environmental drawbacks, as it is responsible for 8% of global CO2 emissions (4 billion tons per year). Therefore, it seems necessary to use an alternative to conventional cements (Portland). In recent years, geopolymer has been introduced as a new and environmentally friendly cement agent to replace Portland cement. Geopolymers are chains or networks of mineral molecules linked by covalent bonds and consist of a combination of two main components, the aluminosilicate source (secondary raw material) and the alkaline activating solution. They can have excellent technical properties such as high mechanical strength, good chemical resistance or high thermal resistance. The fact that the good performance of geopolymers can also be achieved by using secondary raw materials such as industrial waste including fly ash or slag has been proven by various studies. This shows the great attention given to this technology. The use of waste to produce geopolymers can not only solve the problem of waste disposal, but also reduce the consumption of secondary raw materials. However, there is limited knowledge about the environmental consequences of geopolymer production. In this paper, an overview of the impacts of geopolymer production from an ecological perspective is presented. In addition, the drivers of the ecological impact of geopolymers are discussed to provide guidance for the development of geopolymer compounds for diverse applications.

    Keywords: life cycle assessment, Geopolymer, Concrete, cement, Waste
  • Tahereh Ardakani *, AliReza Mikaeli Tabrizi, Abdolrasoul Salman Mahini, Marjan Mohammadzadeh Pages 51-65

    In the present age, tourism in general and tourism sustainability in particular have become important issues in the relevant scientific arenas. The economic, social, cultural, environmental and institutional subjects have come to the scene for evaluating the current situation and for realizing sustainable tourism development. It is obvious that achieving tourism sustainability in its various dimensions requires the existence of appropriate global measures, indicators and standards for evaluating tourism condition. In this paper we have endeavored to present an integrated framework of sustainable tourism indicators for measuring sustainability in environmental, economic and social aspects such that it is easy to understand, and technically and economically measurable. The framework provides an understanding of the relationship between tourism and the natural environment and is able to monitor management actions. To this end, the potential impacts of tourism were expressed in five different recreational resources (historical sites, mountainous regions, unique areas, protected areas, islands and coastal areas) and then a framework of 153 indicators (physical-ecological, socio-morphological, economic-political), was divided into 46 indicators of sustainability, 77 sustainable tourism and 30 tourism capacity indicators in accordance with sustainability measurement. The optimal use of these indicators can be important in achieving sustainable tourism development.

    Keywords: Sustainability, Sustainable Tourism, Tourism Carrying Capacity, Sustainable Tourism Indicators, Pattern, Monitoring of Management Actions
  • Samereh Derakhshan Houreh, Beytollah Mahmoudi *, Fatemeh Eshaghi Pages 67-79

    In this study, we examined the knowledge, attitudes and behavior of different students of Shahrekord University on the importance of protecting and preserving natural resources and the environment. We also investigated the factors influencing this knowledge, attitudes and behavior. The research falls in the category of documentary-field analyses and data collections was supplemented by questionnaires. The statistical sample included 490 students in all seven semesters of Shahrekord University. Using random-cluster sampling method, 180 students were selected who completed questionnaires. The results of this research indicated good knowledge, attitude and environmental behavior of the students in Shahrekord University. We also found knowledge, attitudes and environmental behaviors of the students in different faculties were significantly different with students of the faculty of Natural Resources and Earth Sciences standing higher than the others. Based on the correlation analysis, the environmental knowledge of individuals was affected by marital status, the environmental attitude was influenced by gender and ultimately, the environmental behavior of students was affected by their city of residence. We also showed the type of high school diploma affected knowledge, attitude, and environmental behavior of university students. According to the results, with increasing environmental knowledge of individuals, we realize improved attitudes and environmental behavior.

    Keywords: Shahrekord University, Students, Environmental attitudes, environmental behavior, Natural resources
  • Mohammad Panahandeh * Pages 81-91
    Habitat destruction has been one of the main causes of biodiversity loss. Hence, habitat restoration has a very high priority in management of these areas. The aim of this study was to introduce an applied index of habitat availability through integrating two principal components of connectivity and spatial arrangement of habitat patches. The index can be used in monitoring of habitat changes. The used tools and approaches include: suitability and resistance surfaces, patch network based on graph theory and least-cost method. The results indicated a clear picture of habitat changes in Javaher Dasht Protected Area over the years of study during which the habitat availability index was decrease by at least 52%. This index has high potential in ranking of protected areas on region and country scales and for identifying of strategic restoration patches within these areas. This information can be used in managing and redesigning of protected areas in the country.
    Keywords: connectivity, landscape ecology, Least-cost path, Protected area, Javaher Dasht
  • AhmadAli Asefi * Pages 93-104

    The purpose of the study was predicting the environmental behavior of athlete students through environmental knowledge and attitudes. The research method was descriptive including correlation analyses and conducted in the field making it an applied research. The statistical population of the research comprised 6000 students participating in 13th Sport-Cultural Olympiad of University Students of whom using  Krejcie and Morgan Table and stratified random sampling 361 persons were selected as the research sample. The research tools were environmental knowledge questionnaire of Salehi and Aghamohamadi (1387) and Salehi and Pazokinejad (1392), Dunlap and Van Liere’s environmental attitude questionnaire (1978), and Salehi and Aghamohamadi’s environmental behavior questionnaire (1387). The validity of questionnaires was approved in different internal researches. The reliability of questionnaires was investigated through Cronbach's alpha and the reliability coefficients for the environmental knowledge questionnaire, attitude, and behavior were respectively calculated at 0.89, 0.76, and 0.78. For data analysis, the descriptive and inferential statistics were used. The results showed that the level of environmental attitudes and behavior of athlete student was a little more than average. However, the level of athlete students’ environmental knowledge was moderate. The results showed no significant relationship between knowledge and environmental attitudes. On the other hand, there was a significant relationship between environmental knowledge and behavior and environmental attitude and behavior. In this connection, the environmental knowledge and attitudes were significant predicators of environmental behaviors of athlete students.

    Keywords: environmental knowledge, Attitude, Behavior, Athletic Student, reference group
  • Sedigh sadat Meghdari * Pages 105-120

    Ecolinguistics intends to show how language relates with the formation, maintenance or destruction of relationships between humans, other living species and the environment. In this descriptive and critical review, we analyze three important approaches in this field of integrated research including the nature of language, the so-called Haugen approach, the bio-linguistic approach, and finally the ecological discourse approach attributted to Halliday. The analysis of these approaches shows that ecolinguistics is more than just a metaphorical attitude to linguistic communication, it is not just the analysis of texts that are directly about nature, and rather ecolinguistics entails the environmental analysis of discourse. The role of ecolinguistics in children is highly important in forming their adolescent identity making them passionate environmental protectionists.

    Keywords: language, nature, Language Ecology, Ecolinguistics
  • Afsaneh Asgari Pour *, MohammadJavad Amiri, Ahmad Nohegar Pages 121-131

    Public participation is recognized as one of the fundamental principles of environmental impact assessment (EIA) and as an integral part of EIA reports without which such reports lose further consideration merit. The aim of the present study was to investigate the methods and levels of public participation in EIA reports in Iran and to compare it with a sample from four countries including South Africa and Pakistan (developing countries), and Australia and the United States (developed countries), five reports from each country. For this purpose, from 130 environmental impact assessment reports in Department of Environment of Tehran Province, 98 reports were randomly selected using Cochran's formula and analyzed through checklists.Findings show that lack of attention to the public participation in EIA procedure in Iran has led to a significant weakness in the quantity, methods and levels of public participation in EIA reports. In this respect only 7.1 percent of the reports in Iran showed limited public participation, while in the four other countries, sufficient attention to the importance of public participation were detected leading to public participation in 95% of the reports. One of the most commonly used methods of attracting public participation in these reports has been holding of public meetings that can, in addition to disseminating information and receiving feedback, raise levels of public participation and empower the participators.

    Keywords: Environmental impact assessment, EIA reports, Public participation methods, Public participation levels
  • Leila Haji Hashemi, Esmaiel Salehi *, Alireza Rahmati Pages 133-144
    The present paper aims at studying bio-capacity and ecological footprint of five continents and position of Iran in this regard. We used ecological global footprint network in 2021. In terms of bio-capacity, Asia, Africa, Europe, Americas and Oceania have the highest to lowest bio-capacity respectively. Asia with 3,278,060,962 hectares has the top rank and Oceania enjoys the fifth rank. Ecological footprint indicates that Asia, Africa, Europe, Americas and Oceania have left the highest to lowest ecological footprint respectively. Asia with 10,565,813,892 hectares has the top rank and Oceania with 180,360,560 hectares enjoys the lowest rank. Americas leave ecological footprint 5.03 times more that the planetary bio-capacity followed by Oceania (4.45), Europe (2.97) and Asia (1.52) respectively. Africa just enjoys 0.77 of its bio-capacity. Carbon footprint has left the highest footprint in Americas, Oceania, Europe and Asia respectively. With 60,400,000 global hectares, Iran ranks 36th in terms of total bio-capacity among all countries worldwide while in terms of ecological footprint and with 262,000,000 global hectares, Iran ranks 16th. Iranian bio-capacity per person ranks 130th with 0.7 global hectares while its ecological footprint per person is 3.2 global hectares ranking it 78th among all countries. As such, Iran currently encounters 333% of bio deficit.
    Keywords: Ecological Footprint, bio-capacity, Global footprint network, Carbon Footprint, Ecological deficit, reserve, Ecological footprint per person, Bio-capacity per person
  • Amirali Boroumand, Mahdi Kolahi * Pages 145-169

    The new ecocentric paradigm in urban management and planning has led to the recognition of cycling as one of the most important intra-city transportation systems. The present study seeks to achieve a comprehensive explanation of cycling-based green transportation model, its benefits, challenges, and opportunities, through documentary and thematic analysis techniques. A total of 13 challenges and 20 opportunities and solutions were extracted, by a systematic review of 31 national and 20 international studies on cycling-based green transportation. Based on the findings, four macro infrastructure areas were obtained including technical-hardware, educational-promotional, online software and services, and legal aspects. Then the required goals and programs for each area were identified and described. The next step was to focus on Milan C Area by a case study approach. The data obtained from the field observations was analyzed using the semiotic method derived from the map-based platforms. Attempts were made to determine the reasons for Milan Municipality's success in expanding and promoting cycling, by focusing on the details and applying the general propositions of theoretical foundations to field realities. The results of the research were presented in the form of a conceptual model to clarify the findings. The present study provides a picture of the eco-oriented approach achievable for urban transport management that has been successful in practice and can be significant for many metropolitan areas that are at the beginning of changing urban management and planning approaches to eco-base paradigms. Finally, practical suggestions were presented for the four groups of stakeholders including policymakers, education executives, researchers, and, ultimately, the general public, in line with their rights and responsibilities, with a synergistic approach.

    Keywords: Ecocentric transportation, Green transportation, Low carbon transportation, Urban viability, Smart sustainable city